Tűzvédelmi szempontból is fontos a redőny, napelemes redőnyök, akár önnek is!

Tűzbiztonsági szempontból nagyon fontos szerepet játszanak a nyílászárók is, ezért érdemesnek tartjuk, hogy ejtsünk róla néhány szót, milyen fajta redőnyöket lehet vásárolni manapság.

Újdonságról számolhatunk be a redőnyszerelés tekintetében. A redőny manapság már elengedhetetlen kelléke egy háznak, sokszor tapasztaljuk, hogy az elsők között van a fontossága akkor, amikor valaki új ház építésén gondolkodik, de a régebbi házakra is egyre gyakrabban kerülnek jobbnál jobb minőségű redőnyök.

Mikor valaki redőnyre gondol, akkor mindig ugyan az jut az eszébe, ez tapasztalat. Nagyon ritka az, hogy valaki képben legyen teljesen azzal, micsoda széles körű választási lehetőség van már ebben az ágazatban is. Sok féle különböző redőny közül lehet válogatni, a piaci szegmens szinte teljesen le van fedve a szortimentet illetően.

Ott van például az anyagválaszték. A régi, hagyományos műanyag redőnyöket egyre inkább felváltja már a fémből készült sötétítő rendszerek széles választékának valamelyike. A fém égés szempontjából is sokkal kedvezőbb választás, mert nehezebben olvad meg, mint a műanyag.

Legkedveltebbek az alumíniumból készült redőnyök, megyek nem csak, hogy tartósságukat tekintve nagyon megbízhatóak és strapabíróak, de kinézetben is olyan változatosságot tudnak nyújtani, amit más változatok nagyon nehezen. Persze, fellelhetőek még műanyag redőnyök is, de ezek is már egészen más féle műanyagból készülnek, mint eddig. Egyes gyártó cégek kifejezetten ezeknek az anyagoknak a kikísérletezésére tartanak fenn laborokat és komoly pénzeket költenek a fejlesztésre. A régi problémák, mint, hogy a nap kiszívja a színét, vagy megsárgul a redőny, az újaknál már mondhatni elképzelhetetlen probléma faktor. Természetesen a fém redőnyöknél is igyekeznek biztosítani a minőség mellett a változatos kinézetet, már ezeket a szerkezeteket is kérhetjük festett változatban, rengeteg különféle színben.

A másik fontos aspektus a választás tekintetében a működtetés. A régi, zsinórral felhúzós, úgy nevezett manuális redőnyök szépen kezdenek kifutni a piacról és felváltja őket a motorosan működtetett változat. Ennek a technikája is borzasztó gyors ütemben fejlődik, elérhetőek a hagyományosan, kapcsolóval le és felhúzhatóak, ennél egyel fejlettebb változat a távirányítóval működtethető, de a mai „okos világhoz” alkalmazkodva, megrendelhetőek többek között nálunk is applikációval működő, akár távolról fel és lehúzható redőnyök is.

A redőny szerepe már szinte kezdetek óta nem csak a sötét biztosítása a házban, de védelmi funkciót is ellát. Ez az új, mobiltelefonnal is könnyen irányítható redőny segíthet nekünk abban, hogy kívülről úgy tűnjön, mozgás van a házban, így segít elkerülni az esetleges ebből adódó betöréseket.

Ráadásul, mivel a telefonunk gyakrabban van a kezünkben, mint a redőny távirányítója, nagyobb eséllyel tudjuk vele a redőnyt felhúzni, ha esetlegesen a tűz miatt menekülnünk kell.

Nagy divatnak örvend a modern technika ötvözése az alternatív megoldásokkal. Egyre többször fordul elő az a kérés, hogy napelemes működtetésű legyen a redőnyhálózat, hiszen, egy részt, ezzel spórolni tudnak a fenntartási költségeken, más részt, pedig ha külön rendszeren van, úgy nincs kiszolgáltatva a rendszer a ház elektromos hálózatának, ergo egy esetleges áramszünet vagy rövidzárlat esetén is könnyen működtethetőek a redőnyök, fel és le húzhatjuk őket igény szerint.

Ez az innovatív elgondolás nagy érdeklődésnek örvend, de azért van egy aspektus, amiből szemlélve még mindig visszariadhatnak a vásárlók, és ez az ár. Már maga a redőnyök elkészíttetése és felszereltetése is zsebbe nyúlós befektetés, és akkor nem is beszélve a napelemes rendszerek árairól.

Szerencsére, a piacon pozitív irányú a változás, egyre kedvezőbb feltételekkel elérhetőek a napelemek a lakosság számára is, de még mindig ott tartunk, hogy ha már napelem, akkor érdemesebb és kifizetődőbb az egész ház áramellátására levetítve kiviteleztetni egy napelemes rendszert.

Hosszú távon ezzel sokat spórolhatunk, és természetesen a redőnyök is működtethetőek a ház napelemrendszerének segítségével fejlesztett árammal is.

Amennyiben sikerült felkeltenünk az érdeklődését az új, innovatív redőnyrendszerekkel kapcsolatban, úgy keressék fel redőnyösüket, de figyeljenek arra, hogy az elsődleges szempont a biztonság legyen, ne az esztétikum.

Amennyiben pedig a napelem vált aktuálissá a háztartásukban, úgy tájékozódjanak a napelemes rendszerek árairól és kivitelezésének módjáról.