A tűzoltó autók és az autópálya matrciák

A bátyám kisfia, Balázska, most volt 5 éves, és elkezdődött nála az autó-rajongó korszak. A napokban fedezte fel az apja autójának szélvédőjén a régi autópályamatricákat, és amikor vasárnap bejöttek meglátogatni a tűzoltóságra, és mutattam neki a fecskendőt, a darut és létrát, a tűzoltó járgányokon is elkezdte keresni a matricákat – nem értette, miért nem találja.

Mosolyogva kezdtem magyarázni neki, hogy a tűzoltó autók az állam és a lakosság szolgálatában állnak, mentesek az ilyen kötelezettségek alól. Parkolásért sem kell fizetniük, stb.

Kicsit elkámpicsorodott, ezért megnéztük a saját autómat a parkolóban, amin szintén virult néhány régi matrica. Mutattam neki egy régi 7 naposat, hogy olyan már nincs, és hogy az éves helyett már megyei matricát használok. Persze rögtön tudni akarta, mi az.

autopalyamatrica.hu/megyei-autopalya-matrica

Elmeséltem, hogy az autopalyamatrica.hu/megyei-autopalya-matrica oldalon tudom megvenni. Ha tudom, hogy milyen megyékre van szükségem a jegyre, akkor simán beikszelhetem, ha viszont nem, akkor a kalkulátor a kiindulási pontot és a végcélt megadva kiadja a listát. Balázska persze rögtön látni akart mindent, így megnyitottam az autopalyamatrica.hu/megyei-autopalya-matrica weboldalt, megmutattam a tervezőt, a térképet, ami még az útvonalat is jelzi, hogy merre érdemes megközelíteni a célt. Nekem nem a munkám, hanem édesanyám miatt van szükségem a matricára, akit hetente kétszer meg szoktam látogatni, és két megyével arrébb lakik. Elég fárasztó ez az ingázás, tervezzük a családommal, hogy közelebb költözünk hozzá, de addig marad a matrica és az utazgatás.

Balázska azt is tudni akarta, hogyan tovább, ha megvan az útvonal, így rákattintottam neki a matrica vásárlására, ahol meg tudta nézni, hogy meg kell adnom a rendszámot, a felségjelet, és az elérhetőségeimet.

Balázska erre megkérdezte, hogy éves matrica miben más, így elmagyaráztam neki, hogy az nem megyékhez kötött, az az összes fizetős útvonalon érvényes Magyarország határain belül egy évig. És honnan tudom, hogy melyik utak fizetősek? Jött a következő kérdés.

„Képzeld, ezen a szuper honlapon még ezt is meg tudjuk nézni!” – válaszoltam mosolyogva, és mutattam Balázskának a menüsorban a Fizetős utak pontot. Mondanom sem kell, el volt varázsolva a színes, vonalakkal átszőtt térkép látványától.

Ezek után már muszáj volt megmutatnom azt is, hogyan tudom lekérdezni a matricák érvényességét – ezt élesben is bemutattam a fiatalembernek, és a válasz emailből megtudta, hogy még január 31-ig érvényes a megyei matricám. Itt is csupán rendszám, felségjel és email cím kellett.

Balázska a rengeteg új élménytől hamar elpilledt, és apja beszámolója szerint álmában is autópálya matricákról motyogott.