Tűzveszélyes gondolatok, és a salgó polcrendszer rövid története

A tűzoltás nulladik szabálya az, hogy mindent megteszünk azért, hogy ne keletkezzen tűz. Ha ez mégis megvalósul, akkor jönnek a betanított, szükségszerű cselekedetek. Az általános tűzvédelmi szabályok tartalmazzák azokat az alapvető dolgokat, amikkel tisztában kell lenni, ha ilyen helyzetbe kerülünk. Dolgoztam már nagyobb áruházban és raktárban, ahol egy sor szabályt kellett betartani, hogy tűz esetén be lehessen tartani a protokollt.

Gondolok itt mondjuk arra, hogy számos tűzvédelmi ajtó van kihelyezve, ami egy raktárat, vagy áruházat különböző részekre osztja és azt a célt szolgálja, hogy a tűz ne tudjon egy adott területnél tovább terjedni. Emiatt Az ilyen ajtókat mindig csukva kell tartani – el is vannak látva olyan súlyozással ,hogy maguktól becsukódjanak, ha nem fogja valaki – illetve az ilyen ajtóka elé tilos bármit pakolni, mert ezeken keresztül tudják az emberek elhagyni a veszélyes területet, ahol tűz ütött ki.

Nagyon fontos továbbá az, hogy egy olyan területen, ahol fokozottan tűzveszélyes tárgyak vannak, mint pl. a papír, ami könnyen lángot fog, vagy bármilyen gyúlékony anyag, ezeknek a tárolása tűzveszélyességi osztályok alapján nagyobb kockázatú besorolást kapnak. Van a nem tűzveszélyes (régi E osztály), tűzveszélyes (C, D), és robbanásveszélyes (A,B) osztály.

Belegondolni is szörnyű abba, hogy a régi korokban milyen lehetett egy raktár felépítése. Például, ha az épület maga fából volt, és a polcrendszer is, amire pakoltak, akkor az egy tűzoltónak egyenlő lehetett a rémálommal.

salgó polcrendszer

Ám amióta léteznek salgó polcrendszerek, azóta nem csak a tárolás lett könnyebb, de sokkal hosszabbtávú megoldásnak minősült, mint a fából, és más anyagból készülő változatai. Az első salgó polcrendszereket Angliában találták ki az 1930-as években, egy angol mérnök kezdte el fejleszteni, nevezetesen Demetrius Comino, aki szerette volna a fából készült, gyorsabban elhasználódó rendszereket, könnyen összeszerelhető, akár nagyobb terhelést kibíró megoldással helyettesíteni. A háború késleltette a kifejlesztést és végül 1947-ben kezdték el csak gyártani, tehát a világon 1947 előtt nem állt rendelkezésre olyan fém polcrendszer, ami teljesen helyettesíteni tudta volna a fa megoldásokat. Tűzoltónak lenni alapból az egyik legnehezebb szakma, de akkor milyen lehetett 1947 előtt? Nagyon, nagyon veszélyes.

A salgó polcrendszer elnevezés egyébként magyar változat, az eredeti megnevezés a dexion, a salgó pedig onnan ered, hogy Magyarországon Salgótarjánban kezdtek gyártani ilyen típusú polcokat, ezért a város nevének rövidítése lett a magyarországi elnevezés alapja.

Milyen változást jelentett az ilyen salgó polcrendszer elérhetővé válása? Egyrészt sikerült leváltani a fát, ami a rozsdamentes acélhoz képest tűzveszélyes, az egyéb környezeti hatások számára eléggé ki van téve, pl. el tud ázni, a fa minden folyadékot magába szív. Továbbá az élettartama is viszonylag rövidnek mondható erős igénybevétel esetén. A terhelhetőségét egy bizonyos szint után nem lehetett növelni. Ó és még valami, egy stabil fa polcrendszer összeállítása nem kis munkát igényelt.

Ezzel szemben, amikor megjelent a salgó polc, akkor hirtelen sokkal könnyebbé vált egy raktár polcrendszerének a beépítése, gyorsabb lett, megbízhatóbb, tűz szempontjából sokkal kevésbé veszélyes, és számítani lehetett arra, hogy ha beszerel az ember egy ilyet, akkor megfelelő használat esetén sok évre megbízható polcrendszerrel fog rendelkezni olyan terhelhetőséggel, ami a saját igényének megfelelő. Milyen nagy hatása lehetett az ilyen polcok elterjedésének! Az élet minden területén a raktározási, logisztikai területek hirtelen egy sokkal fejlettebb, és praktikusabb megoldáshoz jutottak, és mint minden találmány esetében, ez is idővel egyre korszerűbbé és modernebbé vált. A ma kapható salgó polcrendszer az elődével ellentétben csavarmentes, olcsóbb, horganyzott acélból van, még egyszerűbb összeszerelni, és a polcok teherbírása polconként 130-280 kg között van. Ez már eléggé hatékony!

Nem véletlen, hogy az Európai Unió egyik legnépszerűbb polcrendszere, ráadásul a hozzáférés ideje is rövid, mert rendeléstől számítva pár napon belül kiszállítják. A gyártói garancia biztosítja mindenki számára azt, hogy megbízható termékről van szó. Bárcsak az élet minden területén ilyen hamar találna az emberiség új, fejlett megoldásokat. Bizonyosan szükségünk lenne rá. Számos olyan technológiát használunk, amit jó lenne mással helyettesíteni, de ez már egy másik történet…