Napelemet szereltünk az új tetőre – kihoztuk a háztűzből a legtöbbet

Szörnyű dolog történt velünk tavaly, ráadásul, a baj nem jár egyedül alapon, a lehető legrosszabbkor jött: pont, mikor elindultunk nyaralni. Már épp kezdtük volna élvezni a szállodánk melletti francia tengerpartot, amikor hívott a szomszéd, hogy épp most hívták ki a tűzoltókat, ugyanis azt látják, hogy ég a tetőnk.

Rettenetesen ki voltam borulva, a férjem azonnal lemondta a szállodai foglalásunk, szerencsére azt a pénzt visszakaptuk, és a legközelebb induló repülőre is épp hogy kaptunk jegyed, bár az méregdrága volt. Elképesztően ideges voltam az egész út alatt, a férjem már azért aggódott, hogy szívrohamot kapok még mielőtt hazaérnénk.

Szörnyen nézett ki a ház… Nagyon gyorsan kiértek pedig a tűzoltók, de ennek ellenére is, sajnos már régi volt a faszerkezet, gyorsan terjedt a tűz a nyári szárazságban, nagyon sok értékünk odaveszett. Utólag persze örülök, hogy pont akkor ütött ki a tűz, mikor nyaraláson voltunk, hiszen így legalább nem sérült meg senki, máskülönben nem biztos, hogy ilyen könnyen megúsztuk volna, ugyanis pont a hálószobából indult a tűz, egy bedugva felejtett régi éjjeli lámpa okozta a rövidzárlatot.

Siránkozni felesleges volt, a kár már megesett, visszacsinálni nem tudtuk, úgyhogy az újjáépítésen kezdtünk gondolkodni.

Mondtam a férjemnek, hogyha már így esett, akkor újítsuk fel olyan formában a házat, hogy tudjunk napelemet szereltetni a tetőre, már évek óta nagyon szeretnék. Akkor a Pentele Solar kft-vel próbálkoztunk, hihetetlenül aranyosak is voltak egyébként. A weboldaluk nagyon szimpatikus volt, tele hasznos információkkal, nagyon sokat megtudtam onnan a napelemről, sőt, részben az ő tájékoztatásuknak köszönhető, hogy ennyire szerettem volna a dolgot. Utánanéztem még akkor, hogy lehetséges a napelem EU támogatással is, egy ilyen pályázatot szerettünk volna, amennyire utánanéztem akkor, úgy állapítottam meg, hogy mi akár kaphatnánk is. Csupán néhány alapvető információt kellett nekik megadni, a szokásos cím és név mezőkön túl még a háztartás éves áramfogyasztását kellett nekik megadni, hiszen ettől függ, hogy menni napelemet kell felszerelni.

Nagyon gyorsan jelentkeztek, és azonnal jelezték is – mint ahogy ez a weboldalon is fel volt tüntetve −, hogy mielőtt bármiről is beszélhetnénk konkrét cselekvések szintjén, először ki kell jönniük és felmérniük a ház állapotát. Egyeztettünk is időpontot, ki is jöttek a megbeszélt napon, meghánytuk-vetettük, méricskéltünk, beszélgettünk, és végül abban maradtunk, hogy ebben a formájában sajnos a tető nem bírja el a napelemeket. Felsoroltak ugyan lehetőségeket, hogy hogyan lehetne ezt másképp megoldani, de a férjemmel végül úgy döntöttünk, hogy egyelőre hanyagoljuk akkor ezt a napelemes témát, főleg, hogy az is kiderült, hogy mégse lehetséges számunkra a napelem eu támogatásból, akkor meg annyi önerőnk nem volt, ami az állami támogatáshoz kell. Én épp akkor váltottam munkát, a férjem meg előléptették, szóval abban maradtunk, hogy néhány évig ráspórolunk erre, először a tetőt alakítjuk át, aztán felkeressük ismét a céget, és kérünk tőlük egy újabb árajánlatot, mikor aktuális lesz számunkra.

Mondtam is a férjemnek a tűzeset után, hogy ez minden bizonnyal egy égi jel, hogy most már ideje annak az átalakításnak, és a napenergiára történő átállásnak is. Egy ideje próbálom az ökológiai lábnyomom a lehető legkisebbre csökkenteni, néhány hónapja teljesen műanyagmentesen élünk, csak helyi termelőktől vásárolok, nem veszek fast fashion termékeket, és ahová csak lehet, biciklivel vagy tömegközlekedéssel járok. Még az autóm is eladtam, épp csak a férjemét tartottuk meg, de azt is csak akkor használjuk, ha nagyon muszáj, egyébként ő is főképp biciklivel megy mindenhová.

Ha már ránk mérte a sors ezt a csapást, úgy döntöttünk, a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle. Mi a magunk részéről megterveztük a házunkat, ám ezúttal előre felvettük a kapcsolatot a Napelem pályázatokkal, abban is a segítségük szerettük volna kérni, hogy úgy tervezzük meg az új tetőt, hogy az ezúttal teljes bizonyossággal elbírja a napelemeket. Illetve abban is nagyon reménykedtünk, hogy hátha el lehetne már ebben a stádiumban indítani a papírmunkát, ugyanis a múltkori alkalommal arról is tájékoztattak, hogy a papírmunkával a huzavona elég hosszú időt fel szokott ölelni, míg magának a napelemnek a tényleges felszerelése nem több egy napos munkánál.

Sajnos a papírokat nem tudtuk ezen a ponton még elindítani, várni kellett, míg a ház teljesen elkészül, de tulajdonképpen el tudtuk kezdeni a szükséges dokumentumok előkészítését, és míg készült a ház, rendesen utána tudtunk nézni a modernebb napelemeknek, illetve a napelem EU támogatás lehetősége is revideálásra került. Vicces, de EU támogatásra ezúttal sem voltunk jogosultak, most azonban nem okozott ez különösebb problémát, mindketten elég jól kerestünk ahhoz, hogy a házfelújítás után is be tudjuk vállalni a napelem megvásárlásához szükséges önerő kifizetését.

Izgatottan vártam, hogy végre befejezzük a házat, és ismét felvegyük a kapcsolatot a Napelem pályázatokkal. Nem is arról van szó, hogy annyira szerettem volna a beígért 0 forintos villanyszámlákat, alapjáraton nem fizetünk annyira sokat az áramért, annak ellenére sem, hogy már hosszú évek óta a főzőlapom és a sütőm is elektromos, és az valami elképesztő sok áramot tud fogyasztani. Persze, az sem utolsó szempont, hogy az ember egyik közüzemi számlája gyakorlatilag megszűnik, de az én lelki szemeim előtt főleg a környezettudatosság lebegett.

Míg arra vártunk, hogy végezzünk a felújítással, a szomszédokat is informáltam arról, hogy milyen szuper dolog a napelem, és szorgalmaztam, hogy minél többen, ahányan csak megtehetik, kérjenek árajánlatot a napelempalyazatok.hu weboldalon, legyen teljesen zöld a környék! A szomszédok közül, akit nem a környezetvédelem, azt motiválta a 0 forintos villanyszámla, illetve a napelem eu támogatás lehetősége. Teljesen elégedett voltam magammal, az utcában lakó hat szomszéd közül, akikkel beszéltem, hármat sikerült is meggyőzni arról, hogy kérjenek egy árajánlatot.

Végül szerencsésen befejeztük a felújítást márciusban, úgyhogy azonnal fel is vettem a kapcsolatot a Napelem pályázatokkal foglalkozó céggel, kértem tőlük egy újabb árajánlatot. Hamarosan kijöttek az előre egyeztetett időpontban, ismételten méricskéltek, nézelődtek, számolgattak, beszélgettünk, és kimondták az ítéletet: ez a tető már simán elbírja a napelemeket. Mondanom sem kell, velem akár pillangót is lehetett volna fogatni. Rákérdeztem azért még a napelem EU támogatásra, de sajnos megint nemleges választ kaptunk, viszont ez nem tántorított el, amint lehetett, elindítottuk a papírmunkát.

Semmilyen szempontból nem csalódtam bennük, nekünk még a papírmunka is sokkal gyorsabban meglett, mint ahogy felkészítettek arra, hogy néha bizony nagyon sokat kell várni. Arról meg inkább ne is beszéljünk, hogy valóban egyetlen nap alatt üzembe is helyezték a napelemeket. Azóta bűntudat nélkül égetem a lámpákat és sütök-főzök az elektromos főzőlapomon és sütőmben.

Így hoztuk ki ebből a hatalmas szerencsétlenségből a férjemmel a lehető legjobbat!