Motoros jogosítvány tűz esetére

Motoros tűzoltók

Nemrég a híradóban láttam egy csúnya tűzesetet, aminek nagyon rossz vége lehetett volna, ha nem segítenek önkéntesek is a lángok megfékezésében. Nagy segítség volt, hogy mire a hivatásos egységek a helyszínre érkeztek, addigra már az önkéntes tűzoltók is javában dolgoztak, elsősorban a műszaki mentésben és az elsődleges oltásban segédkeztek. De hogyan lehetséges, az önkéntesek jóval a tűzoltók előtt a helyszínre érkezhettek? Elárulom, a megfejtés: motorral érkeztek.

Az említett eset egy hegyvidéki településen történt, ahol a legközelebbi tűzoltó egységnek is minimum húsz percébe kerül, hogy a helyszínre kiérkezzen a tűzoltókocsival. Egy kisebb, fürgébb járgánnyal azonban jócskán lerövidíthető ez a táv, így a motoros tűzoltók akár néhány percen belül is megérkezhetnek a tűzesethez.

A motoros jogosítvány megszerzése

De vajon mi kell ahhoz, hogy valaki önkéntes motoros tűzoltóvá válhasson? Legelőször is egy motor jogosítvány A1 kategóriában, amely a belépő szintű jogosítvány a motoros szakmában. Az A1 jogosítvány maximum 125 köbcentis motorok vezetésére jogosít fel – ezekkel már egy meredek, hegyvidéki település is könnyűszerrel megközelíthető. A motorjogositvany.com oldalon ráadásul most minden friss jogosítványhoz kedvezménykupon jár, amelyet a SHOX Motoros Áruházban lehet beváltani, hogy a szükséges felszerelés beszerzésével se legyen gondod – erről a motoros boltról itt írtam korábban.