A nem begyújtható motorolaj

Elképesztő, de igaz. Nem olyan régen történt meg velem, hogy autóbalesetet szenvedtem. Mindenki megnyugodhat, egy karcolás nélkül megúszta, kicsit fájt másnap a lábam és a hátam, de ennyi, A másik autó sofőrje szintén karcolások nélkül megúszta, de ez egy egészen különleges és mondhatni egyedülálló eset.

A balesetben egyikőnk sem volt hibás, hanem a sövény, ami miatt egyikőnk se látta a másikat, amikor én kikanyarodtam, ő pedig fékezés nélkül belém rohant. A nagy csattanásra a helyi lakosok azonnal az utcára szaladtak és már hívták is a segítséget. Köztük a tűzoltókat is, hiszen az autóm olyan módon tört össze, hogy az összes motor- és fékolaj tartály kidurrant és beleömlött az olaj a motorba, ami el is kezdett igen csak füstölni, majd kis idő után, mivel nem sikerült egyedül áramtalanítani az egész autót, lángra is kapott. De szerencsére ekkor már kiértek a tűzoltók és azonnal a segítségünkre siettek, hogy eloltsák a tüzet. Két tűzoltó autó is kijött hátha a másik autónál is hasonló problémák vannak. Mint kiderült nála is az ütközéskor kiszakadtak a tartályok és kiömlött az össze olaj, de az ő autója mégsem kapott lángra.

Míg az én autóm tüzének oltása folyt, a másik autónál próbálták megfejteni, hogy mi i s az oka, amiért egy ilyen felhevült motorra ráömlött olaj mégsem kap lángra. Persze a biztonság kedvéért jól beszórták homokkal, hogy minden lehetséges esetet elkerüljenek. Mivel, mint mondtam semmi bajom sem történt, egy rövid vizsgálat után, melyet a helyszínre érkező mentőstől végeztek, én is csatlakoztam a tűzmentes baleset okának vizsgálóihoz, azaz a tűzoltókhoz, rendőrökhöz és a másik autó sofőrjéhez.

Egyhamar ki is lyukadtunk a témához, mely a „milyen motorolajt használ” kérdést tartalmazza.
Az úriember meglepődött a kérdésen, de készséggel válaszolt, hogy ő bizony az Eneos motorolaj márka termékcsaládjából használja a Premium Eneos Sustina 5W-30 1 literes kiszerelésben kapható olajt. Meg is tudta mutatni a dobozát. Azonnal kezünkbe is vettük és elolvastuk a dobozon leírtakat, valamint az interneten is elkezdtünk keresgélni.

A következőt találtuk:
Eneos Sustina 5W-30 motorolaj egy a fejlesztésének köszönhetően szélsőséges hőmérsékleten is képes megőrizni folyékonyságát. Védi a motor belsejét az oxidációtól, növelve ezzel is a motor élettartamát. megalkotásának során már nem került bele a kén, mint alkotóelem, így biztosították az olaj minőségének hosszabb fennmaradását és ezért ritkábban kell cserélni, ráadásul még az alapolaj viszkozitása is jóval magasabb, mint hasonló társaié.

Tehát kiderült a turpisság, az olaj olyan jó minőségű, hogy a folyékonysága még ilyen forróság közepedt is megmaradt és nem gyulladt be.

Úgy tűnik, hogy ez a baleset egy igen jó próbának minősült, mivel akár a sofőr életébe is kerülhetett volna, ha felgyullad az autója. Nagy szerencse, hogy ilyen jó minőségű motorolajt használt.

eneos

eneos