Nagy bajba került a Tűzoltó Egyesület

A Tűzoltó Egyesületünk már több, mint száz éves múltra tekint vissza. Még a helyi gazdák alapították az 1800-as évek végén. Akkoriban a tűzoltó egyesület megléte élet és halál kérdése volt a falu lakói számára. Mire a közeli városból segítség érkezett volna, a tűz könnyen bárhová átterjedhetett. Sem mentők, sem tűzoltók nem voltak a környéken, így aztán a gazdáknak minden helyzetre fel kellett készülnie.

Természetesen a közös “gyakorlatozások” gyakran közös ivászattal értek véget, de azért senkinek ne legyenek előítéletei! A mulatozáson kívül tényleg nagy tétje volt a felkészülésnek és a rendszeres edzést sem mismásolták el.

A mi tűzoltó egyesületünk a szocializmus éveit is átvészelte. A környéken még akkor is akadozott az ellátás. Az 1987-es nagy havazás például elképzelhetetlen lett volna a megfelelően felkészült tűzoltó önkéntesek segítsége nélkül. Mindenki belátta, hogy bár a szervezkedés nem a legjobban tűrt tevékenység a rendszerben, érdemes fenntartani az egyesületet – ha nincs jobb megoldás, ők tökéletesek a helyiek segítésében. Nemrég viszont ez a nagymúltú szervezet a tönk szélére került.

Sosem dúskáltunk a pénzben, mert a támogatások mindig csökkennek. Ha valamelyik évben nem tudunk pályázati pénzből gazdálkodni, akkor bizony nem hogy fejleszteni nem tudunk, de gyakran azt sem tudjuk megjavíttatni, ami elromlik.

Ez a valami pedig legutóbb az egyesület öreg HP laptopja volt.

Előbb-utóbb tudtuk, hogy le kell cserélni a gépet, de halasztott a dolgot, mert ezt a laptopot a mi, speciális igényeinkre alakítottuk át. Azért volt erre szükség, mert van egy szoftverünk, amelyik a környéken lakó idős néniknek és bácsikak segít. Az okosóráik segítségével kommunikálni tudnak velünk. Ha valaki rosszul lesz, vagy valamilyen furcsa dolgot vesz észre, egy gombnyomással megoszthatja velünk a helyadatait, mi pedig száguldunk is.

Ennek a programnak a működtetője a mi jó öreg gépünk. Nem a legkorszerűbb megoldás, de amíg működik, addig működik, jobbra sajnos most nincs keretünk. Csakhogy a gép megadta magát. Nagy bajban voltunk!

A rendszer üzemeltetéséért komoly támogatást kapunk, de ha nem működik a riadólánc, elveszítjük ezt a lehetőséget. Teljesen kétségbe voltunk esve emiatt.

Ajánlottak nekünk ugyan egy új gépet, de arra újra mindent telepíteni és tesztelni a hálózatot, rengeteg pénz és idő lett volna. Nem engedhettük meg magunknak. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a javítás idejére az idősek védtelenül maradnának.

Nagyon el voltam keseredve. Az egyetlen lehetőségem az volt, ha találok egy jó szakembert, aki lehetetlennek kinéző esetben is vállalja a HP gépek szervizelését.

Legnagyobb meglepetésemre akadt is egy ilyen. Beírtam a keresőben, hogy hp márkaszerviz és már ki is adott egy nagyon szimpatikus céget, amelyikben azonnal meg tudtam bízni. Mikor meghallották, hogy miről volt szó, azonnal vállalták, hogy házhoz jönnek, hogy megspóroljuk az utazást.

Nem csak azért volt nagyon szimpatikus a cég, mert teljesen normális, partneri hangot ütöttek meg velem, hanem azért is, mert a honlapjukról kiderült, hogy mindenben számíthatok rájuk, hiszen garancián túl javítást is vállalnak. Sőt, a laptop gyártókkal is kapcsolatban vannak, így sokkal könnyebben kaphatunk pótalkatrészt, ha valami már menthetetlen.

A kiérkező fiatalember eleinte csóválta a fejét, amikor meglátta az öreg gépet. Mind mondta, csoda, hogy annak ellenére, hogy nem sok időt fordítottunk a karbantartásra, még működik. Egy ilyen öreg gépet rendszeresen tisztíttatni kell. Az sem árt, ha hővezető pasztával is rendszeresen kifújják a belsejét. Ez azért jó, mert kevésbé melegszik a gép, így nem olvadnak le a csatlakozók az alaplapról.

Nagyon nagy szerencsénk volt: a gép még javítható maradt, bár sok mindent ki lehetett benne cserélni. Hála az égnek a szoftver sértetlen maradt, így egy darabig gond nélkül üzemeltethetjük a hálózatot. Közben elkezdtünk felkészülni a váltásra. Ha sikerül, és kapunk annyi támogatást, akkor szépen lassan talán egy modernebb számítógépet is tudunk szerezni.

Remélem, ez azért már nem várat sokat magára. Szervizünk már van!