Tűzoltóautóból vizsgáltuk a napelemeket

Már 10 éve tűzoltóként dolgozom. Ahogy minden munkahelyen náluk is vannak könnyebb és nehezebb napok is, de tényleg egy nem egyszerű, és változatos szakma. Sosem tudjuk előre, hogy mi fog történni az adott napon. Sokat is köszönhetek a tűzoltóságnak, itt ismertem meg a legjobb barátaimat, általuk pedig a feleségemet. Akivel már 5 éve házasok vagyunk.

Múlt héten csütörtökön kellett kimennünk egy városközeli faluba, ahol kigyulladt a téli konyha egy meghibásodás miatt. Szerencsére senkinek sem esett baja és túl nagy kár, sem keletkezett, így mondhatni ez egy könnyű nap volt. Nyugodtan indultunk vissza.

Útközben a tűzoltóautóból elég jól rálehet látni a környező házakra. Talán ez egy nagy előnye az ekkora autóknak, hogy messzire és egész sok minden belátni. Közben pedig észrevettük, egy kolléga meg is jegyezte, hogy mostanában úgy látja, hogy egyre több házra telepítettek már napelemes rendszereket. Egész visszafelé tartó úton erről beszélgettünk, ki mit tud a témáról, van-e esetleg olyan ismerőse, akit meglehetne kérdezni. Egy másik kollégámat és engem eléggé elkezdett érdekelni a dolog, hiszen nekünk is családi házunk van nem is kicsit, ezért jó lenne, ha tudnánk lefaragni a villanyszámlából egy keveset. Zsolt megjegyezte, hogy szerinte éppen valami állami akció van, és kedvezményesen, vagy ingyen lehet pályázni a napelemes rendszerek kiépítésére. Ne persze nem volt biztos benne.

Műszak végeztével otthon felvetettem a feleségemnek is az ötletet, hogy elgondolkodott-e már ő a témában és szerinte megérné-e. Ő sem tudta biztosra, hogy működnek ezek a dolgok, mennyibe kerül stb, ezért rákerestünk interneten, hogy milyen találatokat kapunk, napelemes rendszer akció kifejezésre. Ezen a weboldalon vált világossá számunkra, hogy nem ingyenes állami támogatásról van szó, hanem 0%-os kamatozású hitelről, amit a kiépítés költségeinek fedezésére tudunk igényelni.

Ezért utána szerettünk volna nézni annak is, hogy vajon megéri-e a telepítési költségeket is figyelembe véve a napelemes rendszer. Most már úgy tudom, hogy akár a teljes évi villamos energiafelhasználást fedezni tudja a napelem, így kétségkívül, ha nem is azonnal, de biztosan megtérül a kiépítési befektetésünk.

Természetesen most már az is kiderült, hogy előzetesen biztosan szükség van egy helyszíni felmérésre is, hogy megállapíthassák alkalmas-e rá a családi házunk vagy sem.

Egyelőre viszont még sajnos elég sok hiteltartozásunk van a házra felvett hitel miatt, ami jelentős kiadást jelent mindkettőnknek egy hónapban. Körülbelül még másfél évig kell fizetnünk a törlesztő részleteket, így addig nem vágunk bele újabb kiadásokkal járó projektbe.

Viszont minket tényleg meggyőztek, hogy megtérülő befektetésről van szó, amint módunk lesz rá szeretnénk belekezdeni ezekbe a folyamatokba. Remélhetőleg a kamatmentes hitel lehetősége még akkor is elérhető lesz.

Soron következő műszakban pedig elmeséltem a kollégáknak is, megmutattam neki az említett weboldalt, ahol ők is utánanézhetnek. Úgy láttam köztük is volt, akinek elég komolyan felkeltette az érdeklődését a napelemes rendszer téma. Így talán mikorra mi eljutunk eddig, addigra már lesz valaki, aki meg is valósította és eltudja mondani nekünk konkrét tapasztalatait.