A békebeli radiátor megy a kukába – éljen a padlófűtés!

Nemrég egy nagyon eseménydús, de szerencsére semmilyen tragédiát nem hozó szolgálat után hazaérve a szobámban nézelődtem, s azon gondolkodtam, mi okozza, hogy akármennyire is tudatosan rendezem be, valami miatt mégis hiányzik belőle az a fajta harmónia, amit egy ízlésesen kialakított tér árasztani tud magából.

Az első gondolatom az volt, hogy ki kellene cserélni a függönyöket, de aztán rájöttem, hogy nem ez az egyetlen probléma. Ahogyan végigfuttattam a tekintetemet a sötétítőn, s megláttam annak felgyűrődését, rögtön megvilágosodtam: hát persze, a radiátor! Az hagyján, hogy az én szobámon kívül csak egyes iskolákban látni ilyen lepattogzott festékkel tarkított ősrégi darabot, illetve a laktanyában (s valljuk be, elég szomorú, ha valami pont ugyanolyan minőséget képvisel, mint egy közoktatási vagy más közintézmény berendezési tárgya), de gyakorlatilag annyi helyet foglal, ahol valamilyen hasznos bútordarab is elférne, vagy csak egyszerűen nőne az amúgy nem túl tágas életterem az eltűnésével. Igen ám, de milyen fűtéssel lehetne ezt kiváltani, ami szebb is, kevesebb helyet is foglal, nem tűzveszélyes, s nem visszalépés energiatakarékosság tekintetében sem?

padlófűtés kialakítása

A megoldásra hamar rátaláltam egy barátomnak köszönhetően, aki felhívta a figyelmemet az elektromospadlofutes.info oldalra. Órákra a képernyő előtt felejtettem magamat, s nagyon meglepődtem, hogy eddig még csak nem is hallottam egy olyan dologról, ami egyébként ennyire sok előnnyel jár együtt. Amellett, hogy észrevétlen, tehát nem rondít bele semmilyen módon a berendezési tárgyak által alkotott összképbe, gazdaságos is a padlófűtés kialakítása, s a környezettudatosság követelményeinek is megfelel, ami manapság már egyre fontosabb szerepet tölt be az életembe. Egészen másként képzeltem el korábban a padlófűtést, egy sokkal robosztusabb dolog élt a fejemben, de kiderült számomra, hogy egyfajta fűtőszőnyeg telepítéséről van szó, amihez termosztátok tartoznak még, így egyszerűen irányítható, szabályozható így is a lakásban uralkodó hőmérséklet.

Nagyon megtetszett az a profi hozzáállás, amit a cég képviselt, a tájékoztatásuk minden igényt kielégített. Már csak arra volt szükségem, hogy az anyagiak terén egyeztessek az ősökkel, illetve meg kellett győznöm őket, hogy a teljes lakásra terjesszük ki ezt a fűtésátalakítást, előbb vagy utóbb úgyis szükséges lesz a lakásfelújítás, miért is ne vághatnánk bele minél hamarabb? Szerencsére egy rugóra járt az agyunk, ami a felújítást illeti, ugyanakkor eleinte kicsit tartottak attól az ötlettől, amit felvetettem. Kicsit maradibbak, félnek az újdonságoktól, ezért áttekintettem velük is mindazt, ami a padlófűtés kialakítása szempontjából lényeges lehet. Apámnak nem tetszett, hogy adott esetben a burkolathoz is hozzá kell nyúlni, anyám viszont szinte pezsgőt bontott, mivel nagyon régóta mondogatta már, hogy szeretne felfrissíteni a lakás kinézetét, új színeket, anyagokat szeretne látni maga körül.

Végül beadta a derekát a törzsfőnök is, így rögtön árajánlatot kérhettem. A helyszíni felmérés mellett döntöttünk, mivel az a biztos, hogyha a pontos méréseket hozzáértő személyek végzik el – ebben mindannyian egyetértettünk, így ki is hívtam a szakembereket, akik ezt követően fel is vázolták, mivel járna a kinézett padlófűtés kialakítása. Örültem annak, amit hallottam, így egyeztettünk a továbbiakról is.

Anyám eközben felhívta az öccsét, aki burkoló, s bár nem örült az ingyen munkának, azért vállalta a feladatot – hiába, tudja, hogy ipari mennyiségű sütemény ütheti a markát ez esetben, s anyu krémese komoly tárgyalási alap.

Az nagyon hamar kiderült, hogy a legjobb, ha nagybátyám közvetlenül egyeztet a padlófűtést beszerelőkkel, mivel valahogy sokkal jobban tudtak vele szakemberként kommunikálni, mint mi, akik alapvetően egy vérből valóak vagyunk vele.

A jövő héten kezdetét veszi a nagy munka, nagyon várom már a végkifejletet. A kollégáimnak is meséltem az új fűtésről, ha így folytatjuk, lassan minden ismerősömnek ilyenje lesz, hiszen ahány embernek megemlítettem, mindannyian hihetetlenül nagy érdeklődéssel fogadták a részleteket. Közben nagybátyám kitalálta, hogy ő bizony a teraszt akarja padlófűtéssel ellátni, mert milyen menő lenne télen is zokniban ácsorogni odakint a szomszédok irigykedő tekintetétől övezve. Úgy tudom, kültéri kiépítés is lehetséges a fűtőszalagok kapcsán, de én azért ezt egy kicsit felvágósnak érzem. Bár, ha jobban belegondolok, igen kellemes érzés lehet egy fűtött terasz. Hm. Megfontolásra érdemes, annyi szent.