Kellett valami a ház eladásához, amire álmunkban sem gondoltunk volna

Nem sokan tudják, de van egy rokonom, aki hivatásos tűzoltó. Nagyon ritkán találkozunk, úgy kb. 5 évente talán, mert külföldön élnek a barátnőjével. Emiatt nem is túl szoros a kapcsolatunk, de amikor találkozunk mindig nagyon jókat szoktunk beszélgetni.

Van itthon, vidéken egy háza a barátnőjének, amit örökölt, eddig kiadták, de most el szeretnék adni, hogy külföldön tudjanak venni egy új házat. Családot terveznek, és mindenképpen szeretnének kertet.

Egyedül szeretnék csinálni, ingatlanközvetítő nélkül. Nem is kell, mondjam, de így azért kicsit nehezebb, mert meg kell oldaniuk, hogy az érdeklődőknek meg tudják mutatni a házat, fogadni kell a telefonokat és hasonlók.

Nemrég meg is lett a potenciális vevő, de a szerződés aláírása előtti napon eszébe jutott, hogy szeretné elkérni a ház energetikai tanúsítványát. Persze mindenki meglepődött, mert erre senki nem gondolt, de a vevő jelezte, hogy ez egyébként egy kötelező dolog.

Nem volt mit tenni, elkezdtek utánanézni a dolognak, és így jutottak el a www.e-tanusitas.eu oldalra. Innen pedig megtudták, hogy valóban kötelező. Egy EU-s szabály szerint néhány évvel ezelőtt kötelezővé tették régi házak esetében is.

Szerencséjükre a www.e-tanusitas.eu, nem csak tájékozódásra szolgáló oldal, hanem tanúsítványok kiállításával is foglalkozik. Ehhez természetesen fel kell mérniük a ház energia felhasználásának állapotát. Ez egyébként nem annyira mélyreható és bonyolult, mint amilyennek hangzik, de mindenképpen szakértői tudást igényel. Én azt hittem, hogy itt-ott kicsit bontani kell, hogy megszülessen az eredmény, de nem. Az energetikai tanúsítvány kiállításához szükséges többek között a nyílászárók állapotának vizsgálata, a falak hőszigetelése és a fűtésrendszer vizsgálata is. Hiszen lényegében ezektől is függ az energiafelhasználás.

Szóval a rokonom őket bízta meg a tanúsítvány kiállításával. Egy ilyen tanúsítvány általában tíz évre szól. Azonban ez érvényét veszti, ha valamilyen nagyobb módosítás történt az ingatlanon, mint például a korszerűsítés, hiszen egy ablak csere már nagymértékben is befolyásolhatja a besorolás mértékét. Kicsit tartottak attól, hogy ha rossz besorolást kap az épület, akkor a vevő eláll az ingatan megvásárlásától, de a honlapon olvasott információk, megnyugtatták őket. Valójában a tanúsítvány kiállításához olyan paramétereket vizsgálnak meg, amik láthatóak. Ez alatt azt kell érteni, hogy mindenki látja, ha egy ablak régi, és hogy milyen állapotban van a megvásárolandó ház. Vagyis ez magát az árat nem befolyásolja, csupán számszerűsítve van az energiafelhasználása a háznak, vagy éppen lakásnak. Az energetikai tanúsítványok egy példányban készülnek, hiszen csak az aktuális tulajnak van szüksége ezekre az információkra, mert egyébként ez nem egy olyan irat, mint például a tulajdoni lap, vagy az adás-vételi szerződés. Az viszont fontos, hogy a szerződés megkötésekor át kell adni a tanúsítványt az új tulajnak.

Amennyire megriadtak ettől a rokonomék, olyan szerencsések voltak, mert megfelelő lett a vizsgálat eredménye, egyáltalán nem kapott rossz besorolást a ház.