A konyhai tűz utáni újrakezdés

Tűzoltóként mindig attól fél a legjobban az ember, hogy egyszer az ismerőséhez hívják ki, ahol tragédia történt. Én ezt az egyik unokatestvéremmel kellett, hogy átéljem, amikor egy, a konyhából indult lakástűz oltásához hívtak ki minket, szerencsére, még időben.

Mivel elég gyorsan kiérkeztünk, ezért a lakása többi részének nem esett baja (azon kívül, hogy nyilván minden bútort rengeteg ideig kellett szellőztetni, hogy kimenjen belőle a füst, és az összes textíliát, szövetet mosodába kellett vinni), a konyha azonban teljesen kiégett, és az összes bútor a lángok martaléka lett. Az oltás utáni napon felhívtam őt telefonon, és szomorúan mesélte, hogy valószínűleg a gázsütőjük hibája okozhatta a balesetet.

Azonban elsősorban már akkor se a múlton akart merengeni, hanem a jövővel vigasztalta magát: azt mondta, egy kis jó dolog a sok szomorúság közt, hogy így legalább belevághat a régóta tervezgetett konyhafelújításába. A régi bútorok még édesanyja konyhájából származtak, és amellett, hogy rég kimentek a divatból, praktikusak se voltak. Eddig a vendégeket félt beengedni a konyhájába, és nem azért, mert rendetlenség volt, vagy piszok lett volna bárhol, csupán annyira régies volt a berendezés, hogy nem akarta, hogy valaki arról vonjon le következtetéseket az ő személyiségéről. Most azonban minden széket, asztalt, konyhai bútort újraválogathat, és végre egy valódi modern főzőhelyisége lehet.

Pár hónap múlva nagy meglepetésemre kaptam is egy meghívást az új konyha felavatására, gondolom azért, mert részt vettem a tűzoltásban, és utána is érdeklődtem, hogy mit tervez csinálni vele.

A meghívás egy vacsorára szólt, ami már az új konyhába lesz megtartva, ott főzött étkeket fogyasztva. A jelzett este ezért egy üveg borral együtt jelentem meg, és meg kell hagyni, nem hittem a szememnek – a közepes méretű lakótelepi lakásban egy olyan gyönyörű konyha tündökölt, mint amilyen egy villában tudnék csak elképzelni!

Nagyjából minden másik vendég is ugyanígy állt a dologhoz, így eléggé adta magát, hogy a – szintén a konyhában található – ebédlőasztalhoz leülve ez lesz az első témánk. Mégis hogy sikerült egy ilyen szép konyhát csinálni a korábbi helyére?

Unokatestvérem elmesélte, hogy szerencsére nagyon sok segítséget kapott a konyhája megtervezéséhez, ami nélkül nem lett volna lehetséges, hogy ilyen olcsón ilyen szépet alkosson. Mivel minden korábbi bútora odaveszett a tűzben, ezért nála a felújítás nem is volt lehetőség, pedig a legtöbb pénzt azzal spórolhatta volna, ha a már nem tökéletes, de még tűrhető állapotban lévő bútorokat átalakíttatja. Ezt meg lehetett volna tenni akár úgy is, hogy ne látszódjon, hogy korábban milyen öreges bútoroknak voltak a részei, és lehetettek volna a modern konyhájában is a nagymamájának a szekrényének a polcai, ha az ajtók és lapok le vannak hozzá cserélve.

Mivel azonban ez nem volt opció, ezért az akciós, együtt eladó bútorokra kezdett el vadászni, és néha-néha szerencséje volt. A szekrények nagy részét meg tudta vásárolni egyben, és ami hiányzott belőle, abból sikerült hozzáillőt találni igencsak kedvező áron. Bár, anyagi megfontolásokból, csak laminált forgácslapból készült bútorokat vásárolt, abból a jobb minőségű darabokat kereste, hogy minél később kelljen őket cserélnie. Ezt a konyhabutorom.hu segítségével sikerült kiválogatni, így biztos benne, hogy tényleg sikerült mindenből a legjobb ár-érték arányú terméket megtalálnia, és a jövőben is keveset kell majd költenie a javításokra, felújításokra.

Sütőt és hűtőt már könnyebb volt keresnie, mivel csak annyi volt a megkötés, hogy illjenek a modern stílushoz és a bútorok színéhez. Itt azonban már nem játszott a használt termék, mindenképpen garanciális, biztosan működő darabokat akart vásárolni, és nem szórakozni azzal, hogy az első elromlás után hol talál majd hozzá szervizt. Ráadásul, egy ilyen tűz után már nem is bízna egy használt gáztűzhelyben. Ezért ezeknek a beszerzését egyetlen délutáni vásárlással elintézte (illetve, az előtte hozzá tartozó webshop nézegetéssel kiegészítve).

Az összes létező konyhai kiegészítőt, evőeszközt, textíliát újra be kellett szereznie, de ennek is örült, mivel korábban minden ilyenje csak az évek során összegyűlt, szedett-vedett, nem összeillő volt. Most azonban odafigyelt arra, hogy mindent egyben vásároljon meg, és azok illjenek egymáshoz és a konyhához, így többet nem kellett emiatt se aggódnia.

A legtöbb trükköt a megvásárolt dolgok elhelyezéséről pedig az említett honlapról szerezte, így sikerült a konyháját nem csak modernre, de praktikusra is formálnia. Mióta itt tud főzni, a napjai is sokkal kellemesebbek, hisz már amolyan kikapcsolódásnak tekinti a sok munka közt az ebben a szép környezetben töltött időt. Ugyanígy fel tudja dobni a reggelét az is, hogyha itt kezdi, hisz amíg lefő a kávéja vagy megsül a pirítósa, végig a munkájának az eredményét szemlélheti.

A sztorik meghallgatása után mindannyian egyetértettünk benne, hogy igazán komoly munkát végzett a konyhájának a felújítása során, és tényleg nem kerülte el semmi a figyelmét: a szekrények, háztartási gépek mellett még az asztalok, székek, de még a szemeteskuka megválasztása is mutatta, hogy itt tényleg egy jó tervezés és egységes design áll a felújítás mögött.

Tűzoltóként sokszor láttam már házakat vagy épületeket tönkremenni, azonban most nagyon örültem annak, hogy végre ennek a folyamatnak a másik oldalát is láthatom: az elpusztult konyha, mint egy főnixmadár, a hamvaiból újraéledt, és szebb lett, mint újkorában.