Érdemes mindenre felkészülni

fire-175966_640Soha nem lehet tudni, hogy nálunk mikor lesz baj, és érdemes rá felkészülni. Az ember mindig azt gondolja, hogy amíg nála nem történik meg a baj, addig nem is lehet. De sokkal jobb felkészülni rá, mint utána azon töprengeni, hogy hogyan előzhettük volna meg.

A tűzesetek

Ha jól emlékszem, három évvel ezelőtt szilveszterkor riasztották a páromat. Önkéntes tűzoltóként dolgozik. Még itthon voltunk, éppen készülődtünk a barátokhoz vendégségbe, mikor megcsörrent a telefonja. Egyértelmű volt, hogy elmegy, hiszen nem véletlenül hívják ilyenkor. Ebben az időszakban nagyon megnőnek a tűz okozta károk.

Sokan a mai napig égő gyertyát tesznek a karácsonyfákra is, hiába az égősor. persze az is ugyan olyan veszélyes lehet, ha mondjuk régi, vagy hibás. Jobb félni mint megijedni, így soha ne hagyjunk bedugva égősort felügyelet nélkül, vagy égő gyertyát! Gondoljunk csak bele, hogy a fenyő igen csak gyorsan leég, és hogy tartja is a tüzet a gyanta miatt.

Azon az éjszakán is egy tűzesethez hívták a páromat. Egy családi ház égett, ezt azonnal megtudtuk, de azt nem, hogy mennyire. Ezzel csak a helyszínen szembesültek. A város tűzoltói máshol oltottak, és mivel ők helyben voltak, gyorsabban volt lehetőségük kiérni, hogy még mentsék a menthetőt.

Azért senkinek nem kívánom, hogy karácsonykor elveszítse az otthonát. Persze soha nem jó, ha egy ház ég, de télen, karácsonykor…Szerencsére időben kiértek, így csak a ház egy része sérült meg, igaz ebben az időben az is elég volt.

A károk felmérése

Nem is a víz okozta károk ilyenkor a legnagyobb probléma, hanem az, hogy fagy az idő, és ilyenkor a vizes falakat széttolja a megfagyott víz.

manapság már annyi hasznos berendezés létezik, amire nem szabad sajnálni a pénzt azért, hogy megvegyük. Hiszen gondoljunk bele, hogy mondjuk egy széndioxid mérő is milyen hasznos.

Érdemes ezeket az eszközöket apránként beszerezni, hiszen adott esetben életet, értéket menthetünk.