top
logo

Tűzoltóbörze Logó nagy

Oldalainkat 60 vendég böngészi
Árvíz/belvíz - percről-percre 2013.04.03. - Fotó
Közérdekű hírek
Közzétette: Bihari Magdolna, szerkesztő   
2013. április 03. szerda, 20:53
Megcsúszott a padka és a rézsű a 76-os főúton

Lezárták a 76-os főút egy sávját Nagykapornaknál a rézsű és az útpadka megcsúszása miatt - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.

    Nagykapornakon száz méter hosszan kellett lezárni a főút egyik sávját a jobb oldali rézsű és padka megcsúszása miatt. Tormaföldén teljesen lezártak egy útszakaszt, mert a felázott talaj miatt ott is megcsúszott a rézsű.
    A nagy mennyiségű csapadék okozta áradás miatt továbbra is zárva van Dötkön a település bekötőútjának fél pályája, amelyen 3,5 tonnás súly- és 30 kilométeres sebességkorlátozást rendeltek el. Zala megyében további 12 útszakaszon is sebességkorlátozások vannak érvényben az áradások okozta vízátfolyások miatt.
    A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint az ár- és belvíz lakóházak mellett szerdán egy templom alagsorát is elárasztotta. Szécsiszigeten a műemléki templom és plébániaépület pincéjébe tört be a víz, ezt az épület védelme érdekében a lenti tűzoltók szivattyúzták ki.
    Barlahidán, Kisbucsán, Tótszentmártonban, Vindornyaszőlősön és Keszthelyen családi házak pincéjéből vagy melléképületeiből kellett nagy mennyiségű vizet kiszivattyúzni, Nagykanizsán pedig a Principális-csatorna magas vízállása miatt a védett oldalra átszivárgó víz öntötte el több lakóház pincéjét. Gyenesdiáson, Zalaszentivánon és Zalaszentgróton a vízelvezető árkok teltek meg annyira, hogy a közelükben lévő lakóházakat veszélyeztették, ezért ezeken a helyszíneken is a tűzoltók beavatkozása segített.

Forrás: MTI 2013. április 3., szerda 19:51

Békésben a szántóföldek több mint harminc százaléka vízzel telített

Békés megyében a szántóföldek több mint harminc százaléka vízzel telített, ebből 13 900 hektár víz alatt áll, és további 102 600 hektáron a vízszint elérte a talaj felső rétegét - tájékoztatta a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága szerdán az MTI-t.

    Veress Vilmos fő falugazdász elmondta: a 102 600 hektáron, a szántóföldek 27 százalékán telítődtek a kapillárisok, újabb esőzésekkel a vízborítás ezeken a területeken is megjelenik.
    Kiemelte: a szerdán készült összefoglaló jelentés szerint a szántóföldek 4,5 százalékát borítja víz Békés megyében. A legnagyobb összefüggő vízfelület Orosháza térségében, Gádoros és Nagyszénás között alakult ki, mintegy négyszáz hektáron, itt jelenleg is aktív védekezés folyik, a mély fekvésű területről folyamatosan szivattyúzzák ki a vizet.
    A talajon jelenleg nem lehet mezőgazdasági munkálatokat végezni, a lemaradás rendkívüli a növénytermesztésben. Borsót eddig 680 hektáron vetettek, pedig a gazdálkodók háromezer hektár vetését tervezték. Pár száz hektárra tehető az elvetett tavaszi árpa, zab, fénymag és más tavaszi kultúrák területe.
    Az őszi búza 72 százaléka, mintegy 82 ezer hektár megkapta a fejtrágyát, a gyomirtás azonban meghiúsult, a vetésterületnek mindössze 0,2 százalékán történt meg - tette hozzá Veress Vilmos.

Forrás: MTI 2013. április 3., szerda 17:13

OKF: sehol nem volt szükség nagyobb beavatkozásra

Sehol nem volt szükség nagyobb beavatkozásra az ár- és belvízi helyzet miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerda délután az MTI-vel.

    Az időjárási viszonyok miatt tizenegy megyében - Fejér, Veszprém, Vas, Zala, Nógrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Csongrád, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyében - van szükség védekezésre, de a hivatásos tűzoltók beavatkozására nincs mindenhol szükség - áll a közleményben.
    Szerdán több folyó apadni kezdett, de néhol folytatódott az áradás, emiatt több helyen újabb homokzsákok pakolásával védekeztek. Emellett a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit számos alkalommal vízszivattyúzáshoz, veszélyesen megdőlt fák eltávolításához, valamint a viharos szél által megrongálódott épületekhez riasztották.
    Az OKF azt írta: szerdán két családnak, hat embernek kellett önkormányzati lakásban elhelyezést biztosítani, valamint a mentesítési munkálatok miatt egy útszakaszt is lezártak.
    Kiemelték: az országban már sehol nincs érvényben meteorológiai riasztás, "valószínűleg az északkeleti országrészben élők is nyugodtabb időjárásra készülhetnek". Hozzátették viszont, hogy a Nyugat-Dunántúl négy megyéjében a talaj menti fagy miatt továbbra is érvényben van az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése.

Forrás: MTI 2013. április 3., szerda 16:51

Még egy ingatlant veszélyeztethet a megcsúszott löszfal Balatonkenesén

Még egy ingatlant veszélyeztethet Balatonkenesén a megcsúszott löszfal, amelyet statikus is megvizsgált már - tájékoztatta a város polgármestere szerdán az MTI-t.

    Tömör István (Fidesz-KDNP) elmondta: a statikus azt javasolta, hogy a löszfal alatti nyaralónak használt, megrongálódott vályogházat ürítsék ki, vizsgálják meg a környező épületeket, hogy nincs-e nyoma másutt is földmozgásnak, valamint hogy figyeljék a löszfalat.
    A szakértő szerint meg kell oldani a terület vízelvezetését, hogy a rézsű ne csússzon tovább.
    A polgármester hozzátette: a löszfal közelében még egy ingatlan van, a lakót értesítették a kialakult helyzetről; a többi, közelben lévő épületben nem okozott károkat a földmozgás.
        A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Partalja utcában található löszfal nyolcméteres szakasza még kedden megcsúszott: az alatta lévő vályogház több helyen megrongálódott, egy támfal ledőlt, a löszfalon található tanösvény pedig beomlott, ezért a turistaútvonalra az önkormányzat figyelmeztető, tiltó táblát helyezett ki.

Forrás: MTI 2013. április 3., szerda 17:03

Vágnál tetőzik a Rába

Kezdődik a Rába tetőzése a Győr-Moson-Sopron megyei Vágnál, a folyó vízállása nem éri el a harmadfokú készültségi szint határát, reggelre pedig várhatóan a másodfok alá csökken a vízszint – közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerda délután.

    A közlemény szerint reggel tetőzik a folyó Árpásnál, ahol délre már a másodfokú készültség szintje alá apad. Gyirmótnál, ahol a Marcal a Rábába torkollik, most elsőfokú, a csütörtökre várt, egy napon át elhúzódó tetőzés idején másodfokú készültség határát éri el a vízszint.
    Hozzátették: a Cuhai Bakony-ér Mezőörsnél jelenleg árad, de a hétvéginél alacsonyabb szinten fog tetőzni, Bőnynél csütörtök délben tetőzik a patak.

Forrás: MTI 2013. április 3., szerda 16:01

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el Kárpátalján

Megelőző intézkedésként harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az ukrán kormány Kárpátalján - jelentette be Olekszandr Vilkul ukrán miniszterelnök-helyettes szerdai kijevi sajtótájékoztatóján.

    A kormányfőhelyettes közölte, hogy a harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelése nem jelenti azt, hogy Kárpátalján rendkívüli helyzet van.
    A kárpátaljai folyók vize jelenleg nem lépett ki a hullámtérből - mondta Vilkul, megjegyezve, hogy a régióban nincs jelentősebb árvízveszély.
    A rendkívüli helyzetek Kárpátalja megyei főosztályának szerdai jelentése szerint az ukrajnai megye nagyobb folyóinak felső és középső szakaszain stabil apadás figyelhető meg. Ugyanakkor a katasztrófavédelem 400 munkatársa és több mint száz gépe teljes készültségben van, hogy szükség esetén azonnal reagálni tudjon az esetleges árvízi veszélyhelyzetekre.

Forrás:MTI 2013. április 3., szerda 15:31


Mégsem vágják át Nagykanizsán a Principális töltését

A korábbi tervekkel szemben mégsem vágják át a Principális-csatorna gátját Nagykanizsán, erről a kockázatokat mérlegelve a helyi védelmi bizottság döntött szerda délután - tájékoztatta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t.

    Bangó Szilárd elmondta: a vízügyi szakemberek által végzett mérések alapján - miután néhány órája megállt a vízszint emelkedése - a bizottság azt a döntést hozta, hogy mégsem vágják át a csatorna bal parti töltését. A jobb parti lakóterület védelme érdekében azonban folytatni kell a védekezést, kora délután közel száz ember - köztük hivatásos tűzoltók és önkéntesek is - homokzsákokkal magasították a gátat.

Forrás: MTI 2013. április 3., szerda 14:43

Tűzoltók, önkéntesek és diákok homokzsákokat pakolnak Nagykanizsán, a kiskanizsai városrészben 2013. április 3-án. A Principális-csatorna vízszintje fokozatosan emelkedik és már betört a kiskertek felé, így azok nagy része és több tucat lakóház pincéje került víz alá.

 

 

MTI Fotó: Varga György


Önkéntes tűzoltók is dolgoznak Győr megyében

Önkéntes tűzoltókat is bevetettek a belvíz elleni védekezés során Győr-Moson-Sopron megyében – közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője szerda délután az MTI-vel.

    Dobos Viktória hadnagy tájékoztatása szerint az önkéntesek a belvíz szivattyúzásában, a homokzsákok rakásában segítenek Csornán, Fertőszentmiklóson és Győrszemerén.
    A szóvivő az MTI érdeklődésére azt közölte: eddig nem kellett senkit kiköltöztetni az otthonából a megyében az áradás és a belvízhelyzet miatt, és ilyen intézkedésre várhatóan a közeli napokban sem lesz szükség.

Forrás: MTI 2013. április 3., szerda 14:40

Emelték a készültségi szinteket Győr megyében

Győr-Moson-Sopron megye több területén emelték szerdán az árvíz- vagy a belvízvédelmi készültség szintjét, Győr közelében pedig egy hidat le kellett zárni a Rába magas vízszintje miatt - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a honlapján.

    Tájékoztatásuk szerint szerda reggel forgalmon kívül helyezték a Koroncót Rábapatonával összekötő Rába-hidat a folyó magas vízállása miatt.
    A Rábán Sobor, Szany, Vági és Rábakecöl térségében, valamint Mórichida, Marcaltő, Kemenesszentpéter, Pápóc és Ostffyasszonyfa község térségében másodfokúra emelték az árvízvédelmi, Győrnél a Holt-Marcal mentén pedig a belvízvédelmi készültséget.
    A tűzoltóknak az előző nap, kedden hat helyszínre kellett kivonulniuk a megyében, jellemzően a pincékbe betörő vizet szivattyúzni - jelezték.
    A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a megyében Szanynál és Vágnál egy-egy alacsonyabb rendű utat le kellett zárni az árvíz-, illetve a belvízhelyzet miatt.

Forrás: MTI 2013. április 3., szerda 14:05

Megkezdődött beomlott gödör helyreállítása Miskolcon

Megkezdődött a helyreállítás Miskolcon az Irma utcában, ahol kedden este beszakadt a föld és egy 4-5 méter mély gödör keletkezett - tájékoztatta a polgármesteri hivatal szóvivője az MTI-t szerdán.

    Dobos Tímea közölte: a környéken lakókat semmilyen veszély nem fenyegeti a gödör miatt, az élet- és balesetveszélyt elhárították még az éjszaka, a gödröt befedték, a helyszínt körbekerítették.
    Szerdán a szakemberek megállapították, hogy az Ördögárok nevezetű vízfolyás - az 1930-as években lefektetett - zártszelvényének meghibásodása és a nagy mennyiségű csapadék okozta az alámosást, a beszakadást. Az elöregedett zártszelvény oldalán keletkezett repedésen keresztül áramlik ki a víz, ez okozta az alámosást.
    Az utóbbi napokban leesett nagy mennyiségű csapadék szintén hozzájárult az út beszakadásához.
    A katasztrófavédelem korábban azt közölte, hogy a föld beomlása miatt az Irma utcában kráter keletkezett az úttest és a járda között.

Forrás: MTI 2013. április 3., szerda 13:51

Több településen okoz gondot a belvíz Fejérben

Több településen okoz gondot a belvíz Fejér megyében, a védekezést homokzsákokkal, szivattyúzással oldják meg - tájékoztatta a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerdán az MTI-t.

    Szabó-Bisztricz Anett közleménye szerint többször kérték a katasztrófavédelem segítségét szerda délelőtt víz eltávolításához. Székesfehérváron a Sörház téri főiskolai kollégium alagsorába betört vizet szivattyúzzák a tűzoltók, a 80 centiméteres víz az irattárat veszélyezteti. Úrhidán, Móron és Székesfehérváron családi házak pincéjébe tört be a víz.
    Lepsényben egy családi házzal egybeépített melléképületbe folyt be a csapadékvíz, a házat homokzsákokkal veszik körbe. Dunaújvárosban egy családi ház udvarán beszakadt az évekkel korábban betemetett földpince, személyi sérülés nem történt.
    A szóvivő jelezte, hogy a heves esőzés miatt jelentősen megemelkedett a vízszint a Gaja-patak felső szakaszán szerda délelőtt. A Mór-Bodajk vízfolyáson levonuló árhullám ismét veszélyezteti Bodajkon a vasútállomás mellett lévő lakóházat, de az épület védelme a korábban kihelyezett homokzsákokkal biztosítva van.

Forrás: MTI 2013. április 3., szerda 13:15

Megcsúszott egy löszfal Balatonkenesén

Megcsúszott egy löszfal Balatonkenesén: megrongálódott egy nyaraló és beomlott a tanösvény - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese szerdán az MTI-t.

    Lukács Krisztián elmondta: a nyolcméteres löszfal még kedden csúszott meg a Partalja utcában. Az alatta lévő vályogház több helyen megrongálódott, egy támfal ledőlt, a löszfalon található tanösvény pedig beomlott, ezért a turistaútvonalra az önkormányzat figyelmeztető, tiltó táblát helyezett ki.
    A löszfalon 10-12 méteres fák állnak, melyek koronájánál 2-3 méteres kilengést állapítottak meg - tette hozzá.
    A további teendőkről statikus dönt majd.

Forrás: MTI 2013. április 3., szerda 13:02

Nincs árvízveszély Kárpátalján

Kárpátalján apadnak a folyók, az ukrajnai megye területén jelenleg sehol nincs árvízveszély.

    Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériuma Kárpátalja megyei főosztályának szerdai jelentése szerint a Magyarországgal határos ukrajnai megye területén nincs árvízveszély, mindenütt csökken a folyók vízszintje. A Tisza felső szakaszán 0,5-1,0 méteres apadást mértek. A folyón levonuló árhullám elhagyta Ukrajna területét. Tiszaújlaknál a Tisza vízszintje szerdára 75 centimétert csökkent, a víz az ártérből visszatért a folyómederbe.
    Ugyancsak apad felső és középső szakaszán az Ung, a Latorca és a Borzsa - olvasható a jelentésben, amely szerint szerdára virradóra vízátfolyás miatt le kellett zárni egy másodrendű utat az ungvári járási Tiszaágtelek és Nagygejőc között, mert kilépett medréből a Latorca.
    Miroszlav Scserbej, a rendkívüli helyzetek Kárpátalja megyei főosztályának vezetője a sajtónak elmondta: annak ellenére, hogy Kárpátalján jelenleg nincs árvízveszély, a katasztrófavédelem 400 tagja és több mint száz gépe van teljes készültségben, így szükség esetén azonnal reagálni tud a veszélyhelyzetekre.

Forrás: MTI 2013. április 3., szerda 13:00

Újra áradnak a folyók és patakok Vasban

Újra áradásnak indultak a folyók és patakok Vas megyében - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerdán az MTI-vel.

    Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a szerda reggelig lehullott eső újabb vízszintemelkedéssel jár a vízfolyások felső szakaszain, a középső szakaszokon megállt az apadás, és újból gyenge áradásnak indultak.
    Hozzáfűzte: a Gyöngyösön és a Répcén 50 centiméter alatti emelkedés tapasztalható, a Rábán Szentgotthárdnál 50 centimétert emelkedett a vízszint, Körmendnél pedig megállt az apadás, újra lassan árad a folyó. Rumnál is újabb gyenge áradásra számítanak a nap folyamán.
    Vízátfolyások miatt Vas megyében öt útszakaszon: Molnaszecsőd és Döröske, Nagypirit és Boba, Sótony és Ikervár, Nagygeresd és Vasegerszeg, valamint Nádasd és Halogy között zárták le teljesen az utat. Félpályás útlezárással tíz útszakaszon találkozhatnak a közlekedők - sorolta közleményében Balogh Nikoletta.

Forrás: MTI 2013. április 3., szerda 12:12


Pincéket, árkokat szivattyúznak a tűzoltók Veszprém megyében

Az elmúlt egy nap alatt több mint húsz esetben kérték a tűzoltók segítségét a nagy mennyiségű csapadék miatt - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerdán az MTI-t.

    Révész András elmondta: pincéket és vízelvezető árkokat szivattyúztak a Veszprém megyei tűzoltók megyeszerte. Március 31-től szerdáig mintegy hatvan ilyen esethez riasztották őket.
    Szerda reggel két műszaki mentést végeztek a tűzoltók: két személyautó csúszott meg a havas, vizes úton Pápa és Ajka környékén - tette hozzá a szóvivő.

Forrás: MTI 2013. április 3., szerda 11:42
 

bottom
top

Nemzeti Sport Online

Police.hu

Köpönyeg.hu

Euronews


bottom

Támogatja a Joomla!. Designed by: joomla templates  Valid XHTML and CSS.